Mobilūs baldai ant ratų, blizgantys juodi paviršiai, paslėptos rankenos arba didelės salos, aplink kurias sukasi šeimos gyvenimas yra tik keletas iš daugelio šiuolaikinėje virtuvėje galiojančių tendencijų. Taisyklė yra paprasta – virtuvė turėtų būti patogi, praktiška, estetiška bei elegantiška. Viskas po ranka ir savo vietoje.
Funkcinė virtuvė – ergonomikos principai, technologinė seka, baldų išdėstymas ir erdvės suskirstymas į veiklos zonas
Šiuolaikinėje virtuvėje svarbu patogumas, ergonomika ir funkcionalumas. Tai erdvė, kurioje praleidžiame daug laiko. Taigi, mes turim ją sutvarkyti taip, kad ji ne tik atitiktų mūsų skonį, bet ir galima būtų lengvai ir patogiai naudotis visa virtuvės įranga. Orkaitė turėtų būti akių lygyje, kavos aparatas dedamas ant paaukštinimo, stalviršiai taip pat turėtų būti atitinkamame lygyje, pagal namų gyventojų ūgį. Plačios šiuolaikinių virtuvių įrengimo galimybės leidžia kiekvieną virtuvę pritaikyti pagal individualius poreikius.
Ergonomika reiškia tinkamos tvarkos laikymą, baldų išdėstyme. Išsaugota technologinė seka reiškia, kad visą veiklą atliekame intuityviai, nešvaistome laiko bei energijos nereikalingiems judesiams. Baldų išdėstymas turi apimti visas naudingumo zonas t. y. vietą reikmenims laikyti, stalviršį, virimo ir plovimo zoną. Be to, funkcionalumas taip pat verčia laikytis tam tikros išdėstymo tvarkos, ko nenaudojame dažnai, turi būti sukelta aukštai arba padėta žemai, o ką naudojame kasdien – akių lygyje. Tai yra labai svarbios savybės, į kurias reikėtų atsižvelgti planuojant modernią virtuvę.
Viena iš virtuvės tendencijų yra dideli ir patogūs virtuvės stalviršiai, arba didelės virtuvės maisto ruošimo salos, su daugybe indų, lėkštėmis ir stalo įrankiais. Toks variantas leidžia virtuvėje vienu metu suktis su šeimos nariai arba draugais ir taip turiningai praleisti daugiau laiko kartu. Pagrindinis didelių ir plačių stalviršių privalumas – didelis funkcionalumas.